Aktuálny stav hladiny vodnej nádrže Domaša je uspokojivý

04.04.2013 Vranov nad Topľou

Prešov/Domaša 4. apríla (TASR) – Podnikatelia, ale aj starostovia obcí na brehoch vodnej nádrže Domaša sú zatiaľ spokojní s aktuálnym stavom vody v priehrade. Ako dnes uviedol pre médiá prednosta Obvodného úradu životného prostredia (ObÚŽP) v Prešove Miroslav Benko, hladina sa momentálne pohybuje na úrovni 161 metrov nad morom.
Minuloročný nedostatok vody sa podpísal pod výrazný pokles návštevnosti v turistických strediskách. Na zlú situáciu upozorňovali samosprávy, podnikatelia i petičný výbor, ktorý zbieral podpisy občanov za záchranu Domaše.
Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenský vodohospodársky podnik sa dohodli na zmene manipulačného poriadku a na jeseň minulého roka sa začalo postupne znižovať vypúšťanie vody. Dohoda bola taká, že ak hladina dosiahne 158 metrov nad morom, bude sa vypúšťať 4,9 metra kubického za sekundu (m3/s). V marci však manipulačný poriadok prehodnotili.
"Vodohospodári dali nový návrh, že ak hladina Domaše bude dosahovať hranicu 160 metrov nad morom, bude sa vypúšťať 3,5 m3/s. V prípade že sa zdvihne až na 160,5 metra nad morom, bude sa vypúšťať 4,9 m3/s," povedal prednosta.
Doplnil, že podľa predpovedí meteorológov, by mal byť dostatok vody aj na ďalší vzostup hladiny. Napriek zásobám vody v snehových zrážkach a súčasným dažďom prednosta nepredpokladá, že by malo dôjsť k výraznému vzostupu hladín, ktoré by zapríčinili povodne. Verí, že naplnenie Domaše obce a podnikatelia využijú na prilákanie turistov do tejto oblasti.
"Signál od starostov je taký, že v lete 2013 by mali byť pláže upravené a vyčistené. Bohužiaľ, odpadkov a naplaveného dreva je stále veľa, ale gro práce je na samosprávach. ObÚŽP bude obciam nápomocný," dodal prednosta.
Doplnil, že ich úrad bude v oblasti robiť kontroly. Niekedy vraj dostanú upozornenie týkajúce sa napríklad nelegálneho vypúšťania kanalizácie do priehrady alebo lesa.
O situácii na Domaši dnes s prednostom hovorili aj zástupcovia petičného výboru. Radoslav Kapráľ konštatoval, že výška hladiny je na požadovanej úrovni. Petičný výbor o spoluprácu požiadal aj Prešovský samosprávny kraj, aby rokoval s kompetentnými o zmenách charakteru vodnej nádrže.
"Chceli by sme dosiahnuť to, aby sa táto klasifikácia zmenila a Domaša v prvom rade slúžila pre potreby cestovného ruchu a na protipovodňovú ochranu," povedal Kapráľ. Rovnako chcú vyvinúť maximálny tlak na samosprávy, aby urobili všetky kroky, ktoré by viedli k úspešnému otvoreniu novej turistickej sezóny.
 

Vyberte región